Är linfrön farligt?
Det finns studier som visar att mängden gift i krossade linfrön minskar vid upphettning, men hur mycket halten minskar är inte helt klarlagt. Detta gäller krossade linfrön, och vi använder aldrig krossade linfrön i Paulúns produkter. Livsmedelsverket avråder från att äta krossade linfrön överhuvudtaget.
Hela linfrön innehåller många nyttiga näringsämnen såsom nyttiga fettsyror, protein och mineraler. Därför använder vi dem i Paulúns produkter. Dock kan det även vara skadligt att äta för mycket hela linfrön, och därför har Livsmedelsverket en rekommendation att man maximalt bör äta 1-2 msk per dag. Äter man t.ex. en portion granola och en portion knäckebröd per dag så ligger man tryggt under denna gräns.
När linfrön kommer i kontakt med vatten (som i mjölk/fil eller i magen) så bildas det ett gel runt fröerna. Det kan man själv se, om de legat i vätska en stund. Detta gel består till stor del av lösliga fiber, som är nyttigt för matsmältningen och anses kunna absorbera kolesterol så att det inte tas upp av kroppen.