Är linfrön farligt?

Det finns studier som visar att mängden gift i krossade linfrön minskar vid upphettning, men hur mycket halten minskar är inte helt klarlagt. Detta gäller krossade linfrön, och vi använder aldrig krossade linfrön i Paulúns produkter. Livsmedelsverket avråder från att äta krossade linfrön över huvud taget.
Hela linfrön innehåller många nyttiga näringsämnen såsom nyttiga fettsyror, protein och mineraler. Därför använder vi dem i Paulúns produkter. Dock kan det även vara skadligt att äta för mycket hela linfrön, och därför har livsmedelsverket en rekommendation att man maximalt bör äta 1-2 msk per dag. Äter man t.ex. en portion granola och en portion knäckebröd per dag så ligger man tryggt under denna gräns.
När linfrön kommer i kontakt med vatten (som i mjölk/fil eller i magen) så bildas det ett gel runt fröerna. Det kan man själv se, om de legat i vätska en stund. Detta gel består till stor del av lösliga fiber, som är nyttigt för matsmältningen och anses kunna absorbera kolesterol så att det inte tas upp av kroppen.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.